Rötre Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

/ / Fiber Donatı
rotreblog

RÖTRE NEDİR?

Rötre çatlaklar betonda büzülme ve kılcal çatlaklara verilen isimdir. Yeni veya prizini almamış betonun su kaybederek veya ortam ile sıcaklık farklılıklarından dolayı büzülerek çatlak meydana gelmesi durumudur. Rötre çatlaklarını engellemek için beton yapımı esnasında Betonfiber Polipropilen Elyaf ürününü kullanabilirsiniz. Polipropilen Elyaf rötre çatlaklarını engelleyerek betonun daha uzun ömürlü olması sağlar.

RÖTRE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

PLASTİK RÖTRE

Yeni betonun içerisindeki suyun bir miktarı, betonun yerleştirilmiş olduğu kalıplar veya zemin tarafından emilerek kaybolabilir fakat asıl su kaybedilen kısım betondaki suyun buharlaşmasıyla gerçekleşir. Bu sebep ile yeni beton terleme yaparak beton yüzeyine veya yüzeye yakın kısımlara hızla su çıkmasını sağlar ve hızlı buharlaşma sonucu beton yüzeyinde kuruluk yaratarak betonda büzülme meydana getirmektedir. Yeni betonlarda bu 2-5 saat arasında gerçekleşmektedir. Betonda henüz plastikliğini kaybetmeden gerçekleşen bu büzülmeye plastik rötre denir.

ŞİŞME (NEGATİF BÜZÜLME)

Sürekli su içerisinde kalan çimento hamurlarının ve betonların hacimlerinde ve ağırlıklarında küçük bir miktar artma meydana gelir. Çimento hamurunun veya betonun gösterdiği hacim artışına “şişme” veya “negatif büzülme” denilmektedir.

HİDRATASYON BÜZÜLMESİ

Beton içerisindeki suyun önemli bir miktarını herhangi bir sebep ile kaybedilmesi durumunda, kapiler boşluklarındaki buhar basıncı azalır ve hidratasyon yavaşlar. Bir süre sonra hidratasyonun devamlılığı sağlanamadığı için betonda büzülme meydana gelmektedir. Bu büzülmeye verilen isim Hidratasyon Büzülmesi’dir.

KARBONATLAŞMA BÜZÜLMESİ

Kalsiyum hidroksitin havada bulunan karbondioksit ile temas ederek kalsiyum karbonat (CaCO3) oluşmakta ve bir miktar su oluşturmaktadır. Bu oluşan su beton bünyesinden azalarak Karbonatlaşma olayıyla meydana gelen büzülme işlemini gerçekleştirir.

KURUMA BÜZÜLMESİ

Sertleşmiş betonda yer alan suyun bir miktarının buharlaşarak betonu kurutması sonucu oluşan büzülmeye denir.

TERMİK RÖTRE

Prizi biten ve yavaş yavaş sertleşmeye başlayan betonda, hidratasyon ısısının tüm beton kütlesini ısıtmaya yetecek olarak artmaması sonucu kütle soğuyarak termik büzülme oluşturur. Bu büzülmeye verilen isimdir.

Bir sonraki yazımızda RÖTRE ÇATLAKLARINA değinerek, bu çatlaklar hakkında sizlere daha fazla bilgi aktaracağız.

Diğer ürünlerimiz hakkında bilgi almak için sayfamıza buradan erişebilirsiniz.

Bizlere [email protected] mail adresimizden ulaşabilirsiniz.

BLOG & HABERLER

İşimizin en önemli parçası ürünlerimiz ve ürünlerimiz ile sağladığımız hizmetlerimiz. Distribütörlüğünü yaptığımız dünyaca ünlü markalarımızdan gelişmeleri, ürünleri, haberleri, etkinlikleri sizlere sunuyoruz. Atlas 1 olarak ürün ve hizmetlerimiz hakkında tecrübeli mühendis kadromuz ile sizlere yazılar hazırlıyor, fotoğraf ve videolar ile işimizi anlatıyoruz!

Read more +08 Şubat 2021 By admin in Beton Parlatma

Beton Zemin Tamiri

Dezenformasyonun tipine göre tamirat yapılmayan bir zeminde tam anlamıyla beton parlatma söz konusu olamaz. Beton Zeminlerde Tamir Tamirat, hasarlı bir yapı veya yapı elemanını öngörülen bir güvenlik düzeyine çıkarmak için yapılan işlemlere denir. Hasar görmüş yapılarda, genelde tamirat yapılabilir. Tamirattaki amaç önceki durumu geri getirmektir, bu kullanım bakımından olabileceği gibi yapının yük taşıma kapasitesini, rijitliğini,
Read more +22 Ocak 2021 By admin in Beton Parlatma

Mekanik Silim

Beton Parlatma Uygulamasının başlangıç safhasını oluşturan mekanik silim zemine verilmesi hedeflenen tozumazlık, parlaklık, homojen ve estetik görünüm, aşınma dayanımının arttırılması gibi özelliklerin kalıcı olabilmesi için oldukça önemlidir. Farklı büyüklükteki gritlere sahip metal elmas taşlarla zemin üzerinde mekanik olarak yapılan silim işlemi ile yüzeyde var olan kirli görünüm temizlenir. Bu kirli görünüme sebep olan etkenler perdahtan
Read more +03 Aralık 2020 By admin in Fiber Donatı

Fiber Elyaf

Fiber Elyaf – Mikro Sentetik Fiber Donatı Fiber Elyaf Beton, yapısı gereği basınca karşı çok dayanıklı olmasına karşın, çekme dayanımı çok düşüktür. Geleneksel çözüm olarak tercih edilen çelik hasırlar, zemin betonlarında çekme bölgesinde gerçekleşebilecek gerilmeleri karşılamak üzere kullanılmaktadır fakat çelik hasırdan çok daha verimli, ekonomik ve avantajlı beton donatı çözümleri mevcuttur. Betonfiber Çelik Teller veya
TOP