Fiber Elyaf
Perşembe, 03 Aralık 2020
by admin
Fiber Elyaf – Mikro Sentetik Fiber Donatı Fiber Elyaf
Beton, yapısı gereği basınca karşı çok dayanıklı olmasına karşın, çekme dayanımı çok düşüktür. Geleneksel çözüm olarak tercih edilen çelik hasırlar, zemin betonlarında çekme bölgesinde gerçekleşebilecek gerilmeleri karşılamak üzere kullanılmaktadır fakat çelik hasırdan çok daha verimli, ekonomik ve avantajlı beton donatı çözümleri mevcuttur. Betonfiber Çelik Teller veya Makro Sentetik Fiber Donatı çözümlerimiz ile çelik hasır kullanımının oluşturacağı dezavantajlardan kurtulabilir, projenizin daha verimli ve ekonomik sonuçlanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca Betonfiber fiber donatılarını, betonunuzu rötre çatlaklarına karşı korumak için ikincil donatı olarak kullanabileceğiniz Polipropilen Elyaf ile beraber kullanabilirsiniz. Betonfiber polipropilen elyaf fiber donatı, betonda ikincil donatı olarak, kullanılan birincil donatıya takviye görevi görür.
%100 Polipropilen Fiber Elyaf
%100 Polipropilen esaslı Fiber elyaflar, beton, sıva, şap, alçı, bitüm, prekast ve şatkrit uygulamalarında kullanılabilen, betonda ikincil donatı görevi yapan mikro donatı sistemleridir. Polipropilen elyaflar farklı uygulamalar için farklı boyutlarda 06, 12 ve 19 mm olarak imal edilirler. Projeleriniz için belirlenen miktarda kullanıldığında betonun içerisinde homojen olarak dağılır. %100 saf polipropilen mikro sentetik fiber elyaflar, ambalajları ile beraber karıştırıcı veya miksere atılabilecek şekilde üretilir. Uygulama şekli oldukça basit olan fiber elyaflar, beton içerisindeki homojen dağılımı ile rötre ve büzülme çatlaklarının önüne geçilmesini sağlar.
Geniş Kullanım Alanı
Fiber elyaflar, ikincil donatı olarak oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Saha betonları ve endüstriyel zeminlerde istenmeyen çatlakların önüne geçilmesi için en etkili çözümdür. Tamir ve yapıştırma harçlarında, şap uygulamalarında, prefabrik ve prekast yapı elemanlarında, yüksek mukavemetli yapılarda ve püskürtme beton uygulamalarında oldukça verimlidir.
PP Elyaf Çeşitleri
Polipropilen elyaflar, farklı uygulamalarda kullanılabilmesi için farklı boyutlarda üretilirler. Polipropilen elyaf çeşitlerimiz boyutlarına göre şu şekilde isimlendirilir:
• Betonfiber 19
• Betonfiber 12
• Betonfiber 06
Fiber Elyaf ile Beton Çatlaklarını Önleyin
Fiber elyaflar, özellikle yeni veya prizini almamış betonun su kaybından veya ortam ile sıcaklık farklılıklarından kaynaklanan büzülmeler sonucunda oluşan çatlaklar için mükemmel çözümdür. Bu çatlaklar rötre çatlakları olarak bilinirler ve çatlak sebeplerine bağlı olarak farklı çeşitleri mevcuttur. Rötre çatlakları ile ilgili detaylı bilgi paylaştığımız yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.
Betonfiber Fiber Elyaf ürünlerimizi incelemek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Projeniz ile ilgili teknik destek almak için bizlere ulaşabilir, alanında tecrübeli mühendislerimiz ile projenize özel olarak sağlayacağımız mühendislik hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.
Diğer ürünlerimiz hakkında bilgi almak için sayfamıza buradan erişebilirsiniz.
- Published in Fiber Donatı
No Comments
Fiber Donatı Nedir?
Pazartesi, 22 Haziran 2020
by admin
Yeni hazırlanmış taze betonun sertleşmesi aşamasında ortaya çıkan, rötre çatlakları olarak adlandırılan büzülme çatlakları, oturma çatlakları, kılcal çatlaklar ve yüklemeye bağlı çatlak ilerlemesinin önlenmesi için özellikle endüstriyel zemin betonlarında da kullanılan bir tür donatı çeşididir. Fiber donatı, betonun mekanik özelliklerinin iyileşmesine de katkıda bulunur. Makro sentetik ve mikro sentetik fiber donatılar olarak gruplandırılan çeşitli kullanım alanlarına ve biçimlerine göre farklı fiber donatılar mevcuttur.
Betonda Donatının Gelişimi
Günümüze kadar uygulanan beton uygulamalarında donatılandırma elemanı olarak kullanılan yapı malzemeleri, zaman içerisinde ihtiyaçlar doğrultusunda gelişti, değişti ve alternatifler uygulamalar meydana çıkardı. Farklı sektörlerde beton kullanımının yaygınlaşması ile beton uygulamalarında çeşitlilikler, yeni teknolojilerin kullanılması ile beraber hayatımızdaki yerini aldı. İlk olarak endüstriyel alanlarda saha betonları, beton yollar, endüstri yapıları ve şap betonlarında demir donatı montajının uygulamada harcattığı zaman ve işçilik maliyetlerinden ötürü alternatif olarak çelik hasır kullanılmaya başlandı. Çelik hasır kullanımı, betonda donatı çerçevesinde baktığımızda bir gelişme olarak kabul edilebilir.
Çelik hasır kullanımı, betonda demir donatılara göre zaman ve işçilik bakımından avantaj sağlasa da, betonda oluşabilecek yüzeysel çatlakları ve rötre çatlaklarını önleme konusunda hiçbir katkı sağlamaz. Çelik hasırın saha betonlarında sağladığı katkı yalnızca beton parçalarını bir arada tutmaktır. Betonda oluşan çatlak ilerlemeye devam ederken çelik hasır ile karşılaşana kadar herhangi bir engelle karşılaşmaz ve genişlemeye devam eder. Bu sebepten betonda çelik hasırdan uzak olan yüzey ve taban kısımlarında kopmalar mümkün hale gelir. Çelik hasırın montajı ve pas payı gibi uygulamalar işçilik bakımından oldukça fazla zaman gerektirdiğinden özellikle tünel yapılarında ciddi bir iş yükü olarak kabul edilir.
Çelik Fiberler
Betonfiber® çelik fiberler, uzun yıllardır inşaat sektöründe çelik hasır yerine, betonun mukavemetinin, aşınma direncinin, tokluğunun arttırılması ve çatlak oluşumunun engellenmesi amacıyla kullanılan malzemelerdir. Betonfiber®, soğuk çekmeli çelik telden ASTM A820 standardına göre üretilmektedir. Özellikle endüstriyel zemin betonları sabit yüklerle birlikte hareketli yüklere de maruz kalmaktadır. Betonun içerisinde homojen olarak dağıtılmış Betonfiber®, betonun tokluğunu yani enerji yutma kapasitesini yükselterek, yükleme çatlaklarının önüne geçilmesini sağlar. Ayrıca tünellerde; şatkrit (püskürtme beton) ve nihai kaplamalarda da yayın olarak kullanılmaktadır.
BetonFiber Çelik Tel ile Fiber Avantajları
Çelik teller, 3 boyut etkisini sağlaması için özel olarak üretilirler ve betonun içerisine 3 boyutlu olarak dağılırlar. Eğilme dayanımı sağlayan çelik tel donatılar betonun içerisinde 3 boyutlu yayılmaları ile çatlak genişliğini çelik hasıra göre kısmen sınırlandırır. Ancak çelik hasır işçiliğini tamamen ortadan kaldırarak zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar.
Çelik tellerin çelik hasırlara göre avantajları olsa da, farklı alanlarda kullanıldıkça bazı dezavantajları da çözüm bulunması gereken konular olarak karşımıza çıktı. Betonun kullanımı arttıkça yüzeye çıkan çelik tel donatılar, sert yapılarından dolayı yüzeyde yaya ve araç trafiğine zarar verme tehlikesi oluşturdu.
İkincil Donatı İhtiyacı
Çelik tellerin sağladığı avantajlara ve teknolojideki gelişime rağmen ortaya çıkan kusurlar için zaman içerisinde çözümler ürettik. Rötre çatlaklarına karşı hem çelik hasır, hem de çelik tel etkisiz olduğu için Polipropilen lifler çözüm olarak üretildi. Geliştirilen polipropilen elyaflar, eğilme dayanımına katkı sunmaksızın, taze betonda rötre çatlaklarına karşı dayanımı maksimuma çıkartır. Doğru dozajda ve boyutta kullanıldığında polipropilen elyaflar, çatlakları büyük oranda azaltırken ek bir maliyet ortaya çıkarmaktadır.
Makro Sentetik Fiber Donatı Macromesh54
Macromesh54 çelik hasırı tamamen ortadan kaldırarak betonda birincil donatı görevi görür. Çatlak kontrolü sağlarken köşe ve kenar çatlaklarının önüne geçer. Betonu 3 boyutlu donatılandırır ve her bir cm2’de çekmek gerilmelerine ve iç gerilmelerine karşı dayanım sağlar. Yüksek enerji yutma kapasitesiyle betonun sünekliğini arttırır. Betonun darbe dayanımını ve yorulma direncini arttırır. Bu avantajlarının yanı sıra, çelik hasır işçiliğini tamamen ortadan kaldırır ve projelere %50’ye varan hız kazandırır. Macromesh54 betonda mekanik olarak çalışır, kimyasal yapısını değiştirmez. Macromesh54 yüksek lif adedi sayesinde plastik evredeki rötre ve büzülme çatlakları dahil, mikro çatlak oluşumunu minimuma indirir.
Macromesh54, kopolimer yapıda %99 polipropilen esaslı bir makro sentetik fiber donatıdır. Beton karışımına uygun dozda katıldığında, betonda donatı görevi görerek çelik hasır ve çelik fiber ihtiyacını ortadan kaldırarak birincil donatı görevi yapar.
Bizlere [email protected] mail adresimizden ulaşabilirsiniz.
- Published in Fiber Donatı
Rötre Çatlakları Nedir?
Pazar, 03 Mayıs 2020
by admin
Bir önceki yazımızda Rötre Nedir ve Rötre Çeşitleri Nelerdir gibi soruları sizler için yanıtlamıştık ilgili yazımıza aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
“Rötre Nedir? Betonda Rötre Büzülme ve Çatlak Çeşitleri”
YENİ BETON ÇATLAKLARI
Yeni betonda gerekli önlemlerin alınmaması halinde istenme rötre çatlakları oluşabilir. Ayrıca, betonda kısıtlanmış rötre çatlaklarına bile rastlanabilir. Bu çatlaklara genellik neden olan sebepler aşağıda yer almaktadır.
Yeni beton çatlakları genellikle betonun kalıba yerleştirilmesinden itibaren ilk 30 dakika ile 5-6 saat arasında gerçekleşir. Bu gibi çatlaklar döşeme gibi geniş yüzeye dökülen betonlarda görülür. Bu Çatlaklar 10 cm’ye erişen derinliği ve birkaç cm’den başlayıp 2 metreye kadar ulaşabilen uzunlukta olabilir. Oluşan bu çatlaklar özellikle betonun durabilitesi açısından oldukça zararlıdır. Yeni beton çatlakları plastik rötre, kısıtlanmış rötre veya farklı oturmalardan dolayı kaynaklanabilir.
OTURMA ÇATLAKLARI
Bu çatlaklar genel olarak kirişlerde yer alır ve üst yüzeye yakın donatıların hemen üstünde oluşmaktadır. Yeni betonda iri agrega taneleri dibe çökerek suyu yüzeye doğru hareket ettirir. Yüzeye yakın donatılar bu harekete karşı koyar ve oturmasını tamamlayamayan üst beton zaten düşük olan çekme dayanımını kaybeder çatlar. Bu sebep ile beton yüzeyinde oluşan çatlaklar yüzeye yakın donatıların bulunduğu hatlar boyunca uzanır.
PLASTİK RÖTRE ÇATLAKLARI
Plastik Rötre Çatlakları; geniş yüzeyli döşemelerde, yol, park ve havaalanı gibi beton uygulamalarında oluşmaktadır. Beton yüzeyinde yer alan suyun buharlaşma hızı, betonun içinde bulunan suyun yükselme hızından fazla ise betonun yüzeyini kurutmaya başlar ve doğal olarak beton büzülmeye başlar. Alttaki beton bu büzülmeye uyum sağlamadığı için, üst tabakadan gelen çekme gerilimleri oluşturur ve çekme şekil değiştirme kapasitesini düşürür bu sebep ile betonda çatlamaya sebep olur. Aynı çatlaklar, yeni dökülen betonun altında bırakılan eski ve ıslatılmamış betonda veya asmolenli tabliyelerdeki briket gibi diğer malzemelerin beton içerisindeki suyu emmesi sonucu da meydana gelebilir.
KISITLANMIŞ RÖTRE
Betonda yaşanan plastik rötre çatlakları ve oturma çatlaklarının dışında da sık sık rastlanan diğer bir çatlak ise kısıtlanmış rötre çatlaklarıdır. Böyle bir rötre çatlağı şöyle açıklayabiliriz;
Çelik bir çember etrafına beton döküp sertleştikten sonra incelmeye başladığında serbestçe büzülmesi önlenen betonda düşey çatlaklar meydana gelir. Bu çatlaklara “Kısıtlanmış Rötre Çatlakları” denir. Bu beton çatlakları genel olarak perdelerde meydana gelir. Özellikle temeller üzerinde duran kolonlar arasındaki geniş perdelerde ve tünellerde görülü
Bir sonraki yazımızda RÖTRE ÇATLAKLARINI ÖNLEMEK adına sizlere daha fazla bilgi aktaracağız.
Diğer ürünlerimiz hakkında bilgi almak için sayfamıza buradan erişebilirsiniz.
Bizlere [email protected] mail adresimizden ulaşabilirsiniz.
- Published in Fiber Donatı
Rötre Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Pazar, 03 Mayıs 2020
by admin
RÖTRE NEDİR?
Rötre çatlaklar betonda büzülme ve kılcal çatlaklara verilen isimdir. Yeni veya prizini almamış betonun su kaybederek veya ortam ile sıcaklık farklılıklarından dolayı büzülerek çatlak meydana gelmesi durumudur. Rötre çatlaklarını engellemek için beton yapımı esnasında Betonfiber Polipropilen Elyaf ürününü kullanabilirsiniz. Polipropilen Elyaf rötre çatlaklarını engelleyerek betonun daha uzun ömürlü olması sağlar.
RÖTRE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
PLASTİK RÖTRE
Yeni betonun içerisindeki suyun bir miktarı, betonun yerleştirilmiş olduğu kalıplar veya zemin tarafından emilerek kaybolabilir fakat asıl su kaybedilen kısım betondaki suyun buharlaşmasıyla gerçekleşir. Bu sebep ile yeni beton terleme yaparak beton yüzeyine veya yüzeye yakın kısımlara hızla su çıkmasını sağlar ve hızlı buharlaşma sonucu beton yüzeyinde kuruluk yaratarak betonda büzülme meydana getirmektedir. Yeni betonlarda bu 2-5 saat arasında gerçekleşmektedir. Betonda henüz plastikliğini kaybetmeden gerçekleşen bu büzülmeye plastik rötre denir.
ŞİŞME (NEGATİF BÜZÜLME)
Sürekli su içerisinde kalan çimento hamurlarının ve betonların hacimlerinde ve ağırlıklarında küçük bir miktar artma meydana gelir. Çimento hamurunun veya betonun gösterdiği hacim artışına “şişme” veya “negatif büzülme” denilmektedir.
HİDRATASYON BÜZÜLMESİ
Beton içerisindeki suyun önemli bir miktarını herhangi bir sebep ile kaybedilmesi durumunda, kapiler boşluklarındaki buhar basıncı azalır ve hidratasyon yavaşlar. Bir süre sonra hidratasyonun devamlılığı sağlanamadığı için betonda büzülme meydana gelmektedir. Bu büzülmeye verilen isim Hidratasyon Büzülmesi’dir.
KARBONATLAŞMA BÜZÜLMESİ
Kalsiyum hidroksitin havada bulunan karbondioksit ile temas ederek kalsiyum karbonat (CaCO3) oluşmakta ve bir miktar su oluşturmaktadır. Bu oluşan su beton bünyesinden azalarak Karbonatlaşma olayıyla meydana gelen büzülme işlemini gerçekleştirir.
KURUMA BÜZÜLMESİ
Sertleşmiş betonda yer alan suyun bir miktarının buharlaşarak betonu kurutması sonucu oluşan büzülmeye denir.
TERMİK RÖTRE
Prizi biten ve yavaş yavaş sertleşmeye başlayan betonda, hidratasyon ısısının tüm beton kütlesini ısıtmaya yetecek olarak artmaması sonucu kütle soğuyarak termik büzülme oluşturur. Bu büzülmeye verilen isimdir.
Bir sonraki yazımızda RÖTRE ÇATLAKLARINA değinerek, bu çatlaklar hakkında sizlere daha fazla bilgi aktaracağız.
Diğer ürünlerimiz hakkında bilgi almak için sayfamıza buradan erişebilirsiniz.
Bizlere [email protected] mail adresimizden ulaşabilirsiniz.
- Published in Fiber Donatı
Rötre Çatlakları Nasıl Önlenir?
Pazar, 29 Mart 2020
by admin
Bir önceki yazımızda Rötre Çatlakları Nelerdir ve Sebepleri Nedir gibi soruları sizler için yanıtlamıştık ilgili yazımıza aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Rötre Çatlakları Nelerdir? Betonda Rötre Büzülme ve Çatlak Çeşitleri Bölüm 2
Rötre çatlaklarını engellemek için aşağıdaki önlemler dikkatle alınmalıdır;
• Donatı miktarını arttırmak,
• Çelik tel veya polietilen fiber kullanmak,
• Dayanımı sağlayabilmek kaydıyla çimento miktarını biraz azaltmak,
• Dökümden hemen sonra doğru ve yeterli kür uygulamak ve gereken koruma önlemlerini almak,
• Hidratasyon ısısı düşük çimento kullanmak,
• Betonun su/çimento oranını düşürmektir.
Dikkat edilmesi gereken ve beton yüzeyindeki suyun buharlaşma hızını arttıran etkenler;
• Betonun sıcaklığı,
• Düşük bağıl nem oranı,
• Yüksek rüzgâr hızı,
• Ortam sıcaklığıdır.
RÖTRE ÇATLAKLARINI ÖNLEMEK
Rötre çatlaklarını önlemek için Polipropilen esaslı BetonFiber Elyaf ürününü kullanabilirsiniz. Peki nedir Polipropilen esaslı BetonFiber Elyaf?
Polipropilen esaslı BetonFiber Elyaflar; beton, sıva, şap, alçı, bitüm, prekast ve şatkrit uygulamaları için kullanılan mikro donatı sistemleridir ve betonda ikincil donatı görevi yaparlar. Günümüzde yapılan saha ve laboratuvar çalışmaları göstermiştir ki, Polipropilen esaslı BetonFiber Elyaf kullanılarak inşa edilen projeler yüksek performans sağlamaktadır. Farklı uygulamalar için farklı boyutlarda imal edilen elyaflar (06-12-19 mm) belirlenen dozajda kullanıldığında betonun içerisinde homojen olarak dağılarak rötre ve büzülme çatlaklarının bertaraf edilmesini sağlar.
Polipropilen esaslı BetonFiber Elyaflar’ın 3 farklı modeli bulunmaktadır. Bunlar ; BF06 – BF12 – BF19’dur. Aşağıdaki linkten bu ürünler hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Polipropilen esaslı BetonFiber Elyaf erişebilirsiniz.
POLİPROPİLEN ELYAF KULLANIM ALANLARI
• Saha Betonları ve Endüstriyel Zeminler
• Tamir ve Yapıştırma Harçları
• Şap Uygulamaları
• Prefaprik ve Prekast Yapı Elemanları
• Yüksek Mukavemetli Yapılar
• Püskürtme Beton (Shotcrete) Uygulamaları
• Havaalanı Kaplamaları
• Liman Kaplamaları
• İnce Kabuk Yapıları
• Hidrolik Yapılar
Betonunuzun dayanıklılığını arttırmak ve beton tozumasını ortadan tamamen kaldırmak için Beton Parlatma yaptığımızı biliyor musunuz? Beton Parlatma ile betonunuza değer katın, bakım maliyetini düşürün. Daha fazla bilgi ve detay için bizlere ulaşabilirsiniz.
Beton Parlatma Sistemleri erişebilirsiniz.
Diğer ürünlerimiz hakkında bilgi almak için sayfamıza buradan erişebilirsiniz.
Bizlere [email protected] mail adresimizden ulaşabilirsiniz.
- Published in Fiber Donatı