Fiber Donatı Nedir?
Yeni hazırlanmış taze betonun sertleşmesi aşamasında ortaya çıkan, rötre çatlakları olarak adlandırılan büzülme çatlakları, oturma çatlakları, kılcal çatlaklar ve yüklemeye bağlı çatlak ilerlemesinin önlenmesi için özellikle endüstriyel zemin betonlarında da kullanılan bir tür donatı çeşididir. Fiber donatı, betonun mekanik özelliklerinin iyileşmesine de katkıda bulunur. Makro sentetik ve mikro sentetik fiber donatılar olarak gruplandırılan çeşitli kullanım alanlarına ve biçimlerine göre farklı fiber donatılar mevcuttur.
Betonda Donatının Gelişimi
Günümüze kadar uygulanan beton uygulamalarında donatılandırma elemanı olarak kullanılan yapı malzemeleri, zaman içerisinde ihtiyaçlar doğrultusunda gelişti, değişti ve alternatifler uygulamalar meydana çıkardı. Farklı sektörlerde beton kullanımının yaygınlaşması ile beton uygulamalarında çeşitlilikler, yeni teknolojilerin kullanılması ile beraber hayatımızdaki yerini aldı. İlk olarak endüstriyel alanlarda saha betonları, beton yollar, endüstri yapıları ve şap betonlarında demir donatı montajının uygulamada harcattığı zaman ve işçilik maliyetlerinden ötürü alternatif olarak çelik hasır kullanılmaya başlandı. Çelik hasır kullanımı, betonda donatı çerçevesinde baktığımızda bir gelişme olarak kabul edilebilir.
Çelik hasır kullanımı, betonda demir donatılara göre zaman ve işçilik bakımından avantaj sağlasa da, betonda oluşabilecek yüzeysel çatlakları ve rötre çatlaklarını önleme konusunda hiçbir katkı sağlamaz. Çelik hasırın saha betonlarında sağladığı katkı yalnızca beton parçalarını bir arada tutmaktır. Betonda oluşan çatlak ilerlemeye devam ederken çelik hasır ile karşılaşana kadar herhangi bir engelle karşılaşmaz ve genişlemeye devam eder. Bu sebepten betonda çelik hasırdan uzak olan yüzey ve taban kısımlarında kopmalar mümkün hale gelir. Çelik hasırın montajı ve pas payı gibi uygulamalar işçilik bakımından oldukça fazla zaman gerektirdiğinden özellikle tünel yapılarında ciddi bir iş yükü olarak kabul edilir.
Çelik Fiberler
Betonfiber® çelik fiberler, uzun yıllardır inşaat sektöründe çelik hasır yerine, betonun mukavemetinin, aşınma direncinin, tokluğunun arttırılması ve çatlak oluşumunun engellenmesi amacıyla kullanılan malzemelerdir. Betonfiber®, soğuk çekmeli çelik telden ASTM A820 standardına göre üretilmektedir. Özellikle endüstriyel zemin betonları sabit yüklerle birlikte hareketli yüklere de maruz kalmaktadır. Betonun içerisinde homojen olarak dağıtılmış Betonfiber®, betonun tokluğunu yani enerji yutma kapasitesini yükselterek, yükleme çatlaklarının önüne geçilmesini sağlar. Ayrıca tünellerde; şatkrit (püskürtme beton) ve nihai kaplamalarda da yayın olarak kullanılmaktadır.
BetonFiber Çelik Tel ile Fiber Avantajları
Çelik teller, 3 boyut etkisini sağlaması için özel olarak üretilirler ve betonun içerisine 3 boyutlu olarak dağılırlar. Eğilme dayanımı sağlayan çelik tel donatılar betonun içerisinde 3 boyutlu yayılmaları ile çatlak genişliğini çelik hasıra göre kısmen sınırlandırır. Ancak çelik hasır işçiliğini tamamen ortadan kaldırarak zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar.
Çelik tellerin çelik hasırlara göre avantajları olsa da, farklı alanlarda kullanıldıkça bazı dezavantajları da çözüm bulunması gereken konular olarak karşımıza çıktı. Betonun kullanımı arttıkça yüzeye çıkan çelik tel donatılar, sert yapılarından dolayı yüzeyde yaya ve araç trafiğine zarar verme tehlikesi oluşturdu.
İkincil Donatı İhtiyacı
Çelik tellerin sağladığı avantajlara ve teknolojideki gelişime rağmen ortaya çıkan kusurlar için zaman içerisinde çözümler ürettik. Rötre çatlaklarına karşı hem çelik hasır, hem de çelik tel etkisiz olduğu için Polipropilen lifler çözüm olarak üretildi. Geliştirilen polipropilen elyaflar, eğilme dayanımına katkı sunmaksızın, taze betonda rötre çatlaklarına karşı dayanımı maksimuma çıkartır. Doğru dozajda ve boyutta kullanıldığında polipropilen elyaflar, çatlakları büyük oranda azaltırken ek bir maliyet ortaya çıkarmaktadır.
Makro Sentetik Fiber Donatı Macromesh54
Macromesh54 çelik hasırı tamamen ortadan kaldırarak betonda birincil donatı görevi görür. Çatlak kontrolü sağlarken köşe ve kenar çatlaklarının önüne geçer. Betonu 3 boyutlu donatılandırır ve her bir cm2’de çekmek gerilmelerine ve iç gerilmelerine karşı dayanım sağlar. Yüksek enerji yutma kapasitesiyle betonun sünekliğini arttırır. Betonun darbe dayanımını ve yorulma direncini arttırır. Bu avantajlarının yanı sıra, çelik hasır işçiliğini tamamen ortadan kaldırır ve projelere %50’ye varan hız kazandırır. Macromesh54 betonda mekanik olarak çalışır, kimyasal yapısını değiştirmez. Macromesh54 yüksek lif adedi sayesinde plastik evredeki rötre ve büzülme çatlakları dahil, mikro çatlak oluşumunu minimuma indirir.
Macromesh54, kopolimer yapıda %99 polipropilen esaslı bir makro sentetik fiber donatıdır. Beton karışımına uygun dozda katıldığında, betonda donatı görevi görerek çelik hasır ve çelik fiber ihtiyacını ortadan kaldırarak birincil donatı görevi yapar.
Bizlere [email protected] mail adresimizden ulaşabilirsiniz.